Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Al-Mubarak

Assalamualaikum Warahmatullah.

Segala pujian bagi Allah S.W.T. Pemilik sekalian alam dan selawat serta salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W., ahli keluarganya, sahabat-sahabat r’anhum dan sesiapa yang mengikuti mereka dengan ikhlas hinggalah ke hari kiamat.

Syukur Alhamdulillah kerana masih lagi diberi kesempatan dan peluang untuk sekali lagi mengecapi dan menempuhi bulan panas Ramadhan Al-Mubarak. Diharap Ramadhan kali ini akan memberikan satu pengertian baru dan penuh makna berbanding Ramadhan yang lepas. Diizinkan Allah beroleh kesihatan yang baik sepanjang menyempurnakan ibadah puasa, ibadah-ibadah wajib mahupun yang sunat.

Tertanam dan tersemat di dasar lubuk hati untuk memenuhi bulan ini dengan sebaiknya, memenuhinya dengan panjatan doa-doa kudus, lantunan zikir – istighfar – tasbih – tahmid – takbir – selawat nabi, tilawah Al-Quran, iktikaf, himpunan solat sunat – tarawih, witir, taubat, tahajjud, tasbih, hajat, beberapa solat sunat yang telah lama ditinggalkan (sunat selepas wudhu’, awwabin, hifzul-iman). Tak lupa juga menguatkan kembali hafazan-hafazan yang lalu disamping menambah hafazan yang baru. InsyaAllah wa biiznillah.

Dikesempatan ini, penulis ingin mengucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan Al-Mubarak, moga sama-sama beroleh kerahmatan, pengampunan dan dijauhi dari seksaan neraka jahanam. Tidak lupa juga penulis mendoakan moga diri, ibu, ahli keluarga, guru-guru dan juga pembaca sekalian moga diberi peluang oleh Allah S.W.T. untuk bertemu dan seterusnya menghidupkan malam di malam penuh berkah, Lailatul-Qadr.

Selamat berpuasa dan beribadah sebaik mungkin. Semoga Allah S.W.T. menerima dan merahmati semua amal-amal yang kita kerjakan, puasa kita sebagai puasa orang yang benar-benar berpuasa, ibadah malam sebagai ibadah orang yang benar-benar beribadah malam, dan jaga (Qiamullail) kita dari tidurnya orang-orang yang lalai. Amin…

Advertisements

One Response

 1. terima kasih sharing info/ilmunya…
  selamat Berpuasa… semoga segala ibadah kita diterima oleh Allah SWT, amin…

  saya membuat tulisan tentang “Benarkah Kita Hamba Allah?”
  silakan berkunjung ke:

  http://achmadfaisol.blogspot.com/2008/09/benarkah-kita-hamba-allah-1-of-2.html
  (link di atas adalah tulisan ke-1 dr 2 buah link benarkah kita hamba Allah?)

  Apakah Allah juga mengakui bahwa kita adalah hamba-Nya?

  semoga Allah menyatukan dan melembutkan hati semua umat Islam, amin…

  salam,
  achmad faisol
  http://achmadfaisol.blogspot.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: