ANTARA DUA PERANCANGAN.

Assalamualaikum Warahmatullah…

Jika dahulu penulis pernah dilambai oleh Loughborough University (BACA DI SINI) untuk perancangan hidup penulis yang pertama, kini penulis dilambai lagi tapi untuk perancangan hidup penulis yang ketiga (Sila baca ANTARA IMPIAN, PERANCANGAN DAN KENANGAN).

Manusia hanya mampu merancang tapi Allah jua yang menentukan,” monolog penulis di dalam diri ketika menilai dan mengenang kembali tawaran-tawaran yang pernah penulis terima untuk perancangan ini. Monolog inilah yang penulis ucapkan untuk mengubat hati.

Tawaran Pertama.

sub-sea-eng

Antara dokumen-dokumen yang penulis terima untuk tanggungjawab yang akan penulis galas.

Tawaran Kedua.

p1000312

Pemandangan dari bilik kerja penulis di Menara Empire, Jalan Tun Razak.

Perancangan penulis untuk bergelar chartered engineer kelihatannya mulai kabur. Cita-cita seorang jurutera sudah pasti untuk memperolehi pengiktirafan sebagai jurutera pakar – professional engineer tetapi itu adalah gelaran yang diguna pakai di sesetengah negara lain dan juga negara kita. Di negara lain ia digelarkan juga sebagai chartered engineer.

Tawaran pertama dahulu penulis diberi tanggungjawab sebagai sub-sea engineer dan perlu mengikuti latihan selama enam bulan di China dan bekerja di luar tanah air selama beberapa bulan dan hanya pulang untuk bercuti sahaja.

Tawaran kedua pula penulis terima setelah penulis demand tanggungjawab sebagai site-engineer kerana sebelum itu penulis diberi tanggungjawab sebagai design/mechanical engineer. Dan akhirnya penulis diberi tanggungjawab sebagai site-engineer dan akan dihantar ke Sudan.

Dan akhirnya, solusi yang penulis ambil adalah…hmm… entahlah…

One Response

  1. haha…nila satu kerugian…
    ntah ape la budak scorer sorg ni fikir…masa aku dpt tau tu, jeles gak aku dengar…
    Aker Solutions tu beb…antra company yang ramai nk join…schlumbger tu lain citer la mmg dh besar giler…tp yg follower cam Aker tu mmg power…ramai gile org yg ade cert og design…
    Ranhill pun sama….apela ko nih…tp bnda dh leps kan…

    jgn salah fhm bro, aku jeles pn tp ade gak aku hepi ko dpt company yg ower…tp apakn daya ko resigned

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: