BULAN MEI DATANG KEMBALI

Kenapa banyak sangat kereta hari ini,” keluh penulis seorang diri.

Biasalah, hari ini cuti. Ramai ambil kesempatan ini untuk bercuti atau pulang ke kampung bersama keluarga,” katanya, yang mendengar keluhan penulis.

Hari ini cuti apa?” tanya penulis.

Hari ini kan 01 Mei, cuti umum sempena Hari Buruh. Satu dunia menyambutnya.” jawabnya, seorang insan yang sanggup meneman penulis di sepanjang perjalanan yang jauh.

……………………………………………

Mungkin bagi sesetengah pihak, bulan ini tidak memberi makna yang besar, tetapi tidak bagi diri penulis. Di dalam bulan ini tercatat sejarah-sejarah yang besar di dalam hidup penulis. Bulan ini adalah bulan bagi semua pekerja sedunia yang menyambut Hari Pekerja/Buruh pada setiap awal bulan.

Ada apa dengan bulan ini?

Bulan di mana tercatatnya sejarah penting:-

  • Penulis dilahirkan dan dibenarkan untuk melihat dunia ini.
  • Anak saudara pertama lahir lewat sehari dari tarikh lahir penulis.
  • Diperuntukkan satu hari untuk Hari Ibu seDunia – walaupun hari ibu itu adalah pada setiap hari.
  • Diperuntukkan satu hari untuk Hari Guru.
  • Pemergiaan ayah menghadap Illahi ya Rabbi.
  • Hari lahir emak yang ke-?? (dah lupa, huhu…maaf mak).
  • Dan…di mana akan terbinanya Baitul Muslim wa Baitul Dakwah. Penuh sakinah, mawaddah wa rahmah. InsyaAllah wa biIznillah.

Catatan tambahan: Dan bulan ini juga tercatat satu sejarah baru di dalam lipatan hidup penulis. Hanya insan yang terlibat sahaja mengetahuinya.

……………………………………………

P/s: Selamat menyambut hari lahir buat sahabat-sahabatku yang telah dan akan menyambut hari lahir mereka di dalam bulan ini.

  • Mohd Saufi bin Abdullah – 03 May
  • Mohd Nazri Yusof – 04 May

26 Responses

  1. salam bang…
    kesempatan ini sy nk ucapkan selamat hari lahir buat abg yg ke 24thn xsilap sy..huhu
    (tua dh abg aku nih…)
    moga Allah sentiasa merahmatimu…
    sy xtau la sy org keberapa yg wish utk abg…yg pasti dlm blog ni i’m d 1st…yeahaaa…..
    for sure akk puteri keadilan dh wish lama kat abg kan..huhu

    • salam kembali,
      wahh ko masih ingat lg yer besday abg…
      Alhamdulillah, ko ni mmg adik yg soleh la..huhu
      InsyaAllah, doakan kebaikan utk abg dan semua umat Islam.
      yup, ko adik aku yg pertama wish dlm blog ni…xsangka…xtau la bro pemuda ade ke x…senyap jer…
      akk puteri ko dh lama wish kat abg…hehe

      • Salam sayang..
        Walaupun dh wish secara terus..
        Ingin diucapkan juga selamat menyambut hari lahir d alam maya ini..

        Terima kasih yang tidak terhingga buat ibu yang melahirkan insan yang istimewa ini..

        Moga segala urusanmu sentiasa dbwh payung rahmatNya dan dberkatiNya..

        Sesungguhnya hanya Engkau tahu..
        Bahwa hati ini telah berpadu
        Berpadu dlm naungan cintaMu..

        Ampuni khilaf dan salah selama ini..

        Salam ikhlas dariku..
        Ilal Liqa’..

        salam sayang kembali,
        syukran kathiroh ya ukhti habibati puteri keadilan.
        Moga Allah mempermudahkan urusan kita berdua dan semua umat Islam yg lain.

  2. xpela bang…bro pemuda sibuk la tuh…maklumla ade urusan di Dubai…
    nnt bila dia dh blk mst dia akan wish kat abg punya lah…ala…sy akn ade…akk puteri pn kan ade…
    kitorg dh wish utk abg.

    yup, InsyaAllah hope bro pemuda sihat la kat sana…
    selamat dlm perjalanan balik nnt…maybe esok atau lusa dia akn balik.

  3. waaahhhhhhhhhhhhhhh……..
    sesi luahan perasan ke nih???

    bro pemuda, where r u now…
    pls receive my signal now…
    we got important issue tonight
    rank A task…
    come on pemuda

    haha…ko jerit la hafiz, pemuda xkan dengar n xkn muncul malam nih…
    jerit la lagi…jerit la lagi…jerit la lagi…sampai kuar anak tekak pn xpe….whoahahahaha
    ko ingat ni criminal case ke, siap ade rank A task lg…

  4. perghh…ini sudah lebih…
    mencabar nampak…
    nk sy lancarkn kembali confrontation yg dlu ker???
    xpe2…tunggu la kalo pemuda dh balik nnt
    siapla abg, kami kerjakan….
    prepare urself properly my bro

    elleh…ko ckp je nk lancarkan confrontation
    tp satu pn xberjaya…
    ko dok harapkan bro pemuda jela sbg supporter ko

  5. huhu…sampai hati abg kata camtu…
    jgn dicabar bang oii….
    nnt abg gak yg rugi…sy saje je bg muka kat abg
    bro pemuda…nape xmuncul???
    muncul la pls….

    hahahaha….
    panggil la ko sampai kuar anak tekak…
    kalo tekak kering, abg ade air mineral…leh ko minum
    pastu ko jerit la balik panggil pemuda
    dia xkn muncul mlm ni…
    kalo dia muncul jg, mmg takdir ko baik la hafiz….
    yg pasti dia xkn muncul…bro pemuda dok tido tu
    whoahahaha

  6. perghh….ni dh merendahkan sy nih…
    siap nk bg sy air mineral lg…
    huhu…sib abg baik…sbb pemuda sibuk diperantauan org
    kalo x, siap la abg kene ngan kami
    dark-side

    jgn ko nk perasan la yg ko tu tinggi
    ko mmg rendah dr abg pn….
    ala..kalo pemuda ade pn, abg xkesah la
    abg ade shield yg leh tahan tembakan u all…
    try la kalo nktau…whoahahaha
    dark-side konon…sekali abg suluh ngan torch-light, terus terang…
    terus jd torch-light-side….whoahahaha

  7. Kesian Hafiz..(tipu je..) =)

  8. hahaha….
    kesian kat ko hafiz….
    akk puteri ko pun kesian kat ko…
    abg pun kesian gak (tipu jg…hehe)🙂

  9. Salam dari perantauan Dubai, UAE.
    Alhamdulillah Allah izinkn aku online kat sini setelah sibuk beberape hari sudah.
    Selama ni dok contact keluarga jer, kesempatan ni aku jengah blog ni bg ade track record
    dari Dubai tuh..wahaha…(banggala tu mofas)

    Pejam celik dan masuk 24tahun ko yerk…
    Selamat hari lahir buatmu mofas, moga Allah sentiasa merahmatimu, memanjangkan umurmu
    dan memenuhi umurmu dengan amal ibadah soleh yg Allah redhai.
    (dari pemuda, akk, n anak2)

    tadi aku call akk, dia yg ingatkn aku yg besday ko esok…so aku trs la buka blog ko nih…tgk2 ade artikel baru, siap ade komen hafiz lg…haha

  10. pergh…..ko nih mofas
    sedap2 jerk kutuk aku yer
    kata aku tido la..ape la…
    pastu sedap2 ko mainkan ketua dark-side
    mentang2 dia muda dari ko….
    perghh….panas aku nihh….

    boss hafiz,
    i’m here
    coming to back u up
    come on boss,
    we got rank A task
    dia nk torch-light side kita nih
    mane boleh

  11. eh bro,
    bro leh plak online yerk…
    kat sana kol bape?
    xtido lg ker?
    bro sihat?
    nk balik sini biler?

  12. whoahahaha….
    dan dan jer abg mofas jd baik
    tadi bkn main mengata sy yerk….
    whoahahaha amik…amik…amikk…..
    jerit la lg….
    ni sy jerit la nih….
    yes yes yes…..

  13. haha…tula pasal
    dan dan jerk jd baik nih
    ingat aku ni terkesan la ngan lakonan penuh siasah dia tuh….
    hafiz, how bout ur M-16???ready????

  14. hafiz,
    ko msg bro pemuda ke suruh online…
    iskk….ko nih
    xbaik la, kan bro pemuda nk rehat….
    dia penat kat sana, mana ko tau….

  15. xde maknanya dia nk msg aku
    dia mana ade no hp aku
    kebetulan aku online nih
    tu pn sbb akk ingatkn abg besday ko hari nih
    n then teringat nk cek blog ko

  16. bro bg can kat abg mofas
    akk puteri nk call dia
    nk wish mlm2 ni
    hehe

  17. ha’ah aku lupa
    maklumla kat sini kol 8mlm….
    ok…kita bg can kat diorg bermadu kasih kaseh jap

  18. okla aku out dlu

  19. eh kat sana kol 8 ke bro…lewat 4 jam la yer…
    oklah…thx all sbb wish mlm nih…huhu
    xsangka u all ingat yer…xtulis pn dlm nih

  20. pergh…baru appear blk yer…
    dari kol 12 td sampai skang br appear
    nk dkt 30minit tu conversation u all….
    wahh…romantic tul..huhu
    oklah, last words from me
    hepi besday bro
    may Allah bless u…

  21. warghh hahaha
    besday boy ye kak
    amboiii romantik tul….
    sampai suruh abg tido awl

  22. selamat ulang tahun..semoga panjang umur dan murah rezeki

    InsyaAllah….terima kasih

  23. waa..sm bulan la kite…kakaknyer 2mei..hahai..neway slmt ulang thn…smg pnjg umo…mrh rezki sokmo..insyaallah

    InsyaAllah…terima kasih. xtau plak same bulan, so selamat ulang tahun jg la.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: