CUTI SEMESTER, SATU KELEGAAN???

Salamun’alaikum…

Alhamdulillah, syukur dipanjatkan ke hadrat Illahi ya Rabbi kerana masih dipanjangkan umur dan dikurniakan nikmat iman. Tidak lupa juga disampaikan salam penuh kasih ke atas junjungan mulia penghulu segala rasul, Nabi Muhammad S.A.W.

Cuti semester sudah pun bermula. Kampus sudah mulai lengang, dan kini barulah dapat bergerak bebas rasanya. Terasa ibarat baru melepaskan sesuatu yang berat yang telah dipikul sekian lama di pundak ini. Markah laporan makmal yang bertimbun-timbun telah diperiksa, diberi markah dan dihantar kepada penyelaras. Kertas-kertas jawapan peperiksaan akhir bagi subjek yang penulis ajar pun sudah ditanda, diberi markah dan diserahkan pada penyelaras subjek.

Memang satu perkara yang agak mencabar juga bagi penulis untuk menanda dan memberi markah bagi subjek yang penulis ajar. Subjek Termodinamik. Setiap pelajar kejuruteraan majoritinya pasti perlu mengambil subjek ini, bezanya adalah jika pelajar Kejuruteraan Mekanikal, mereka perlu mengambil subjek Termodinamik I dan juga Termodinamik II dan kemudian subjek Pemindahan Haba. Semua ini adalah antara subjek yang cukup ‘famous‘ untuk menjatuhkan CGPA para pelajar yang juga mendapat julukan sebagai ‘killer paper‘.

Yang ini pula killer question, sampai mati tergantung student tu.

Cabarannya bukan itu saja, ia ditambah pula dengan para pelajarnya adalah di dalam kategori ‘mengulang’. Sama ada yang pernah ‘belum berjaya untuk lulus’ sebelum ini ataupun yang tidak berani untuk mengambil subjek ini lalu ‘menggugurkannya’ sebelum cuba mengambilnya kali ini.

Jika sewaktu penulis masih menuntut dahulu, di dalam kelas bagi subjek Pemindahan Haba, ada seorang professor dari India pernah berkata kepada pelajar-pelajar yang ‘mengulang’, “jika ini kali kedua kamu ambil subjek ini, sepatutnya di akhir semester nanti kamu patut lulus dengan cemerlang kerana kamu sudah mempunyai pengalaman sewaktu pertama kali dahulu.” Tetapi hakikatnya adalah tidak seperti yang diperkatakan.

Ingin sekali penulis mengulangi kata-kata professor itu kepada pelajar-pelajar penulis, tapi akhirnya kata-kata itu tidak dilontarkan kerana memikirkan siapa dan apa taraf penulis ini untuk berkata begitu.

…..

Ada seorang pelajar yang gagal dengan markah sebanyak 37%, dan selebihnya adalah lulus,” kata penulis pada seorang pensyarah yang menyelaras subjek ini yang juga bergelar ‘doktor’ itu.

Cuba kamu semak kembali kertas-kertas jawapan ujian pelajar ini dan juga tugas-tugasan yang dihantar. Mana tahu pelajar ini boleh lulus. Jika tidak, terpaksalah juga saya gagalkan dia nanti,” kata pensyarah tersebut.

Sebenarnya tidak sampai hati juga untuk penulis menggagalkan pelajar ini. Jika pelajar ini gagal, maknanya dia perlu mengulangi subjek ini buat kali ketiga nanti. Bagaimana lagi untuk penulis bantu? Penulis telah cuba bantu dengan memberikan markah yang agak tinggi bagi ketiga-tiga ujian yang ada sebelum ini. Begitu juga untuk markah tugasan. Penulis juga telah cuba bantu dengan memberikan markah tugasan sebanyak 14/15 peratus dari keseluruhan markah walhal tiada tugasan yang perlu mereka buat memandangkan semua soalan tugasan dibincangkan dan dibengkelkan bersama di dalam kelas.

Solusi akhir yang cuba diambil adalah dengan meminta tolong rakan sejawatan dan juga rakan sepejabat penulis untuk menyemak kembali kertas jawapan peperiksaan akhir pelajar ini. Dan akhirnya beberapa markah tambahan telah diperolehi. Ini bermakna pelajar ini berjaya lulus dan tidak perlu mengulanginya buat kali ketiga.

……………………………………………

AWAS!!!

TULISAN DI BAWAH INI NANTI SEMEMANGNYA MENGANDUNGI BAHASA-BAHASA KASAR, PASAR LAGI KESAT YANG TIDAK SESUAI DIGUNAKAN UNTUK MEMBUAT KARANGAN ATAUPUN SURAT FORMAL. HANYA BACAAN UNTUK 12 TAHUN KE ATAS SAHAJA. KANAK-KANAK SILA DAPATKAN PANTAUAN DARI PENJAGA.

TERIMA KASIH.

Suatu petang, ketika penulis sedang berehat minum petang di sebuah kafe bersama seorang abang senior sambil membincangkan pelbagai perkara, tiba-tiba telefon genggam penulis berbunyi menandakan satu pesanan ringkas telah diterima.

Sir, r u at ur office?

Sorry, I’m not around,” balas penulis kembali. Yang pastinya SMS tadi datangnya dari salah seorang pelajar ‘international‘. Jarang sekali pelajar tempatan yang beri SMS menggunakan bahasa Inggeris.

Walaupun pelajar ini berstatus ‘international student‘, namun bahasa Inggerisnya bukanlah seperti ‘international standard‘. Lintang pukang juga bahasanya.

Tidak lama kemudian, sekali lagi telefon berbunyi dengan SMS baru yang masuk.

Sir, pls come back to ur office now, I’m waiting u. Something important I wanna discuss with u.

Ok, on my way.

Setelah membalas SMS tersebut, terus penulis bersuara pada abang staf senior tadi..

Bang, saya kena balik ke bilik sekarang ni, ada pelajar antarabangsa nak jumpa. Something important katanya untuk dibincangkan.

Alah…engkau layankan sangat kerenah student. Dia sebagai pelajar, sepatutnya dia yang perlu tunggu dan terima arahan dari kamu, tapi ini sebaliknya. Dia pula yang beri arahan supaya datang jumpa dia. Kamu terlalu berlembut dengan pelajar.

Dulu, kamu sanggup datang ke pejabat walaupun kamu sudah pulang ke rumah semata-mata seorang pelajar meminta cop dan tandatangan. Kamu pulang lewat malam kerana melayan beberapa orang pelajar yang datang bertanya walaupun sudah tamat masa bekerja. Mereka menelefon dan SMS kamu pada tengah-tengah malam untuk bertanyakan tip-tip soalan ujian dan peperiksaan akhir. Sampaikan mereka tidak menghormati langsung masa privacy kamu.

Leter abang tersebut sepanjang perjalanan kembali ke bilik pejabat penulis. Mungkin ada benarnya apa yang diperkatakannya itu.

Setibanya di bilik pejabat, belum pun sempat duduk dan bernafas lega…

Sir, how come my clicks got better grade than me and I just got this grade?” kata pelajar tersebut dengan nada keras tanda tidak puas hati.

Ok, calm down, take your seat. Let me explain to you. Actually your grade suppose to be same like them, but…” terang penulis cuba memberi penjelasan.

Ya, sepatutnya markah kerja kumpulan mestilah sama untuk setiap ahli kumpulan. Tetapi penulis telah menerima aduan dari rakan-rakan sekumpulan yang mengatakan pelajar ini tidak berkontributasi di dalam projek yang dijalankan. Semua sepakat meminta penulis memberikan markah kosong untuk kerja kumpulan bagi pelajar ini, tapi itu adalah mustahil untuk penulis lakukan. Maka penulis terpaksa memberikannya markah yang sedikit untuk kerja kumpulan.

No, no, no… I deserve to get that marks.” Pelajar tersebut tetap berkeras untuk markahnya.

Penulis cuba bertenang dengan bersandar di kerusi sambil merenung wajah pelajar tersebut.

Ketika penulis cuba bangkit untuk menerangkan kembali situasi yang berlaku, bahu penulis ditahan oleh abang staf senior tadi dan memberikan isyarat supaya penulis bertenang, dan penulis faham bahawa biar dia saja yang menguruskan pelajar ini. Dalam masa yang sama, penulis tahu sesuatu pasti akan berlaku. Singa garang akan mula mengaum.

Ok, you said that you deserve to get good grade huh! Ok let see what you get,” kata abang senior dengan nada yang perlahan sambil mengeluarkan fail yang tersimpan di dalamnya senarai markah bagi setiap ujian, tugasan berkumpulan dan juga peperiksaan akhir.

First, please take a look at your damn attendance.

Penulis mula bermonolog dalam diri, “sudah nak mulalah tu, slow-slow dan tidak lama lagi makin tinggilah suaranya nanti,” apabila penulis mula mendengar perkataan yang agak kesat, ‘damn‘ itu. Gasaklah student ni nanti. Sebabnya kedatangan dia memang sangat teruk.

Ok, now let we check your marks for each tests you have taken before.

For the first test, you got only 5/20. Your second test is 10/20.

And your marks for project that running by group, you suppose to be got zero for your holy-shit contribution to your group members, but fortunately you got Mr. MoFas that conduct your section. So he gave you 15/20 for group project and the rest of your group members got full marks.

Total up for your coursework, you got 30/60, and you just scored only 4/40 for your final exam. That means, with your damn stupid marks which is 34%, you are absolutely got grade E and you are fail for this subject.

So, with your stupidity, very bad coursework and bullshit attitude, what the hack you thinking that you are deserve to get good grade. You moron.

You suppose to give thanks and be grateful to Mr. MoFas because he gave you C- for this subject instead of acting something rude like a monkey in the zoo.

…..

Setelah pelajar tersebut keluar bilik penulis, bermulalah sedikit perbincangan antara kami…

Itulah kau MoFas, terlalu berlembut, kan sekarang dia pijak kepala kau.

Penulis hanya diam sambil tersenyum.

My student is my client, so I need to entertain him,” kata penulis cuba menyedapkan hati.

Yeah, your student is your client and you need to entertain him, but you need to realize that, in this condition you are trying to give honey to him but he gave you shit as a repayment. This is not fair!

Mungkin inilah balasan atas apa yang pernah saya lakukan dahulu. Pada guru-guru di sekolah rendah, sekolah menengah, institusi pengajian tinggi, ibu bapa dan semuanya,” kata penulis tapi sengaja tidak diluahkan keluar dari mulut. Cukuplah sekadar di dalam hati.

……………………………………………

Alhamdulillah, lega rasanya apabila cuti semester telah bermula. Kawasan kampus mula lengang. Maka dengan itu, penulis dapat bergerak bebas di dalam kawasan kampus.

Tetapi cuti semester kali ini adalah tidak sama seperti cuti-cuti semester yang penulis pernah lalui dahulu. Jika menjelang cuti semester, pasti penulis akan pulang ke kampung dan menghabiskan masa di kampung dengan aktiviti-aktiviti persendirian. Tapi kini, walaupun cuti semester, yang cutinya hanyalah pelajar tidak termasuk staf akademik seperti penulis.

Pada mulanya, penulis fikirkan walaupun terpaksa bekerja seperti biasa dalam cuti semester ini tidaklah sibuk seperti sebelumnya yang penuh dengan makmal dan kuliah. Maka bolehlah penulis berehat sambil cuba fokus untuk memohon sambung belajar. Tapi kegembiraan dan kelegaan itu hanya sementara.

Walaupun tiada pelajar, penulis akan disibukkan dengan pelbagai kursus dan bengkel.

MoFas, Rabu ini kita akan ke Petaling Jaya. Kita akan ada kursus penggunaan alat diagnosis kereta dan terus bawa pulang alat yang telah kita beli nanti.

MoFas, minggu depan akan ada Kursus IELTS selama tiga hari.

MoFas, nanti kita akan ada bengkel penyelidikan, bersedialah dengan kertas-kertas teknikal nanti.

Kita akan ada advance course untuk software yang telah kita belajar dahulu, nanti saya beritahu tarikh yang tepat.

Dan banyak lagi…

Jadi, di mana kelegaannya???

Hey MoFas, kamu tak masuk mesyuaratkah?” tanya seorang rakan sejawatan.

Malas,” jawab penulis ringkas.

5 Responses

  1. haha…killer giler question tu smpai student tu gantung diri
    hahaha

  2. tetiba je teringat kat lecturer2 yang baik kat kolej.. sangat sayang dan appreciate mereka… ^__^

  3. haha…mofas, aku dengar ko sibuk sgt ngan kursus
    jgn pasni ko gantung diri plak dh la

  4. huhu…tula pasal
    minggu ni ade kursus
    hari ni last
    niatnya nk balik bercuti ke kampung seminggu minggu depan sbb raya haji xdpt balik ade kursus minggu ni
    tapi tup tup…dapat emel n surat kata minggu depan ade satu lagi kursus, the whole week
    adoooiiiiiiiiii…….
    kursus minggu ni pn xhabis lg dh dpt tau ade kursus lain
    tapi xpela, ade amik satu hari berehat dgn tenang nnt

  5. cuti bestnye cuti..da keboringan da nih cuti sebulan 3 mnggu..nk balik u..huhuhu…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: